Kepes András magára hagyott weboldala

A Wikipédia és az egyik könyvkereskedő is jobban áll a "Kepes András" keresésre, mint a saját weboldala. Megnézve a kepes.hu-t, ez nem csoda.

Valószínűleg ő tiltakozna ez ellen, de az én szememben Kepes András nemcsak jó író, hanem ügyes marketinges is. Nagyon jól használja ki azt, hogy kellően érdekes a média számára, így az új könyvei megjelenésekor mindig szép számú sajtómegjelenést képes generálni. Jó, mondjuk ennek az igazi fekete öves mestere Frei Tamás, de Kepes sem csinálja rosszul.

Ezért is meglepő számomra, hogy bár van saját weboldala, de már évek óta nem foglalkozik vele. A "Kepes András" keresésre jelenleg ez a találati sorrend a Google-ben: 1. Wikipédia szócikk Kepesről; 2. Líra.hu szerzői aloldal 3. Kepes András Facebook oldala 4. Libri.hu szerzői aloldal 5. Kepes András honlapja - kepes.hu.

kepes-andras-weboldal-seo.jpg

Igazából nem az a csoda, hogy a Kepes.hu az ötödik találat, hanem az, hogy nem csúszott még ennél hátrébb. A bejegyzések alapján 2013 óta nem foglalkoznak az oldallal, de ez már nyolc éve sem számíthatott egy korszerű site-nak.

Oké, értem én, Kepes a Facebook oldalát használja kvázi weboldalként. Sokan csinálják ezt, de nem teszik jól. Közösségépítésre nagyon jó, de nem pótolja ilyen esetekben a saját site-ot. Távlatilag könnyen rá lehet faragni arra, ha az ember csak a Facebookra épít.

Jelen esetben, ha Kepes András rendben tartaná, aktualizálná a kepes.hu-t, netán odafigyelne a keresőoptimalizálására is, akkor ezzel vezethetné a "saját neves" találati listáját. Egy erős kepes.hu-val pedig a Facebook oldalát is felhúzhatná. A könyvei promóciója szempontjából is ideálisabb lenne egy olyan találati lista, amiben első a kepes.hu, második pedig a saját közösségi oldala.

Nem tudom, hogy van-e értelme mindennek fényében nekikezdeni annak, hogy mi a rossz most a kepes.hu-n SEO szempontból, mert igazából szinte minden. Sok a tört link és a már nem létező beágyazott videó. Tök üres az "aktuális" aloldal. Semennyire nem mobilbarát. Nincs https... lehetne sorolni. Egy új oldalra lenne szükség.

Azért, hogy jót is írjak, ki van töltve az egyik vesszőparipám, a meta leírás: "Kepes András hivatalos weboldala, amely könyveit és filmjeit mutatja be." Ez még rendben is van. Az mondjuk már nincs rendben, hogy minden egyes aloldalon ugyanez a meta description, mert ez így duplikációnak számít...

Persze gondolhatja azt, hogy ezzel aztán ő nem fog vacakolni, akkor viszont felesleges a kepes.hu-ra akár csak a tárhely árát pazarolni. Ez szerintem a "csináljuk meg rendesen, vagy inkább töröljük" tipikus esete.

---

SEO-s kontaktért katt ide!