Szentkirályi honlap: hiányzó leírások

Akadnak keresőoptimalizálási teendők a Szentkirályi weboldalán. Mondjuk mindegyiket egyszerű lenne javítaniuk.

Kezdjük a Szentkirályi weboldalával. Elsőre azt gondoltam, hogy keresőoptimalizálási szempontból itt aztán nem lesz hiba, de azért mégis csak akadt… Persze erre lehet mondani, hogy egy ilyen jellegű, alapvetően a direkt forgalomra számító márkahonlapnál aztán édes mindegy, hogy a SEO szempontokra mennyire figyelnek. Ugyanakkor azért csak elvárható lenne, hogy minden téren rendben legyen egy ekkora (ásványvizek terén piacvezető) vállalat weboldala.

Egyrészt már csak presztízsből is, másrészt azért, mert nem egy bonyolult, több ezer aloldalból álló site-ról van szó. Nem nagy ördöngösség rendben tartani egy ekkora honlapot.

szentkiralyi-weboldal.jpg

Ami fájóan hiányzik a Szentkirályi honlapjánál, azok a meta leírások. Ez úgy, ahogy van, kifelejtődött. A nyitóoldalon és ahogy nézem, az összes aloldalon is. Ilyen esetben a találati listáknál egy random szöveget jelenít meg a Google. Időnként egyébként nem rossz ez a szöveg sem, viszont azért összekutyulódott meta leírásokra is akad példa:

szentkiralyi-metaleiras.jpg

Érdemes lenne tehát a meta leírásokat kitöltögetni. Ez a szentkiralyi.hu esetében nem egy bonyolult feladat, ugyanis Wordpress-t használnak. Telepítenek egy plugint és egyszerűen végigszaladnak az összes oldalon. S ha már végigszaladnak, akkor a fenti screenshoton látható - érdemi tartalommal nem rendelkező - aloldalt is érdemes például noindexre tenni.

Ami jó: tört linkekkel nincs tele az oldal, pedig ez eléggé tipikus gond szokott lenni. Egyedül az ásványvíz kalkulátoros aloldalnál nem működnek a mobilalkalmazás felé mutató képes linkek. Itt vagy javítani kellene a hivatkozásokat, vagy ha esetleg már nincs ilyen app, akkor törölni a linket.

A meta leírások kihagyásához hasonló hiba, hogy a képeknél nem töltötték ki az alt leírásokat. Ehhez a Wordpress-ben még csak plugin sem kell, a képfájlok feltöltésekor simán be lehetne írni, hogy mit ábrázol az adott fotó.

Lehet mondani, hogy ez szőrszálhasogatás, de érdemes például megnézni a „Szentirályi szamóca” keresésre a képtalálatokat: nincs köztük a Szentkirályi saját honlapja (egészen pontosan csak a hatodik sorban tűnik fel és ott sem a konkrét termékoldalra visz a link).

szentkiralyi-szamoca.jpg
S végezetül, ha már ennyit emlegettük a Wordpress-t: a 2018 januárjában kiadott 4.9.10-es verziót használják, aminél azért már van bőven frissebb. Ez nem konkrétan SEO hiba, de azért nem árt frissen tartani a Wordpress-t.

---

SEO-s kontaktért katt ide!