Vérellátó honlap: térdig a tört linkekben

Nagyon sok tört link található az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján. Nem egy álommeló ezeket állandóan gyomlálgatni, de megéri rászánni az időt.

Magyarországon a véradást az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) és a Vöröskereszt együttműködve szervezi. Kíváncsi voltam, hogy a „véradás” szóra keresve miként néz ki a Google találati listája.

Az első találat a Vöröskereszthez tartozó veradas.hu, majd a lokális, térképes találatok következnek a közeli véradóhelyekről. Ez követően megint a veradas.hu jön a véradási helyszíneket mutató aloldalával. Az OVSZ honlapja ezután következik, ezzel a két aloldallal:
https://www.ovsz.hu/hu/ver/veradasok
https://www.ovsz.hu/hu/veradas

ovsz_hu-nyitooldal-seo.jpg

Nem tudom, hogy az OVSZ mennyire ambicionálja, hogy a Vöröskereszt oldala elé kerüljön a találati listán. Gyanítom, hogy semennyire. Egyébként, ha mégis szeretnék, akkor azért volna esélyük, még ha nem is lenne könnyű menet... Van néhány praktika, amivel kicsit felturbózhatnák az említett oldalaikat.

Ami miatt érdemes lenne kiaknázni az OVSZ-nek (és egyébként a Vöröskeresztnek is) minden SEO-s lehetőséget, az a „kereskedelmi konkurencia”, azaz a vérplazmanepper cégek egyre aktívabbá válása. A vérplazmások persze azt kommunikálják, hogy nem konkurenciái a véradásnak, de egy fenét nem.

A vérplazmások egyelőre még nem nagyon gyúrtak rá arra, hogy a „véradás” szóra ott legyenek a találati lista élén.

Viszont:
- Nem vagyok benne biztos, hogy ez örökké így is marad.
- Ha a top 10-ben nem is, a második találati oldalon már feltűnnek.
- A találati lista élén, a térképes találatnál a Google már listázza őket az OVSZ-es véradóhelyekkel egyenrangúan.

A veradas.hu és az ovsz.hu közül az utóbbit néztem meg alaposabban. Keresőoptimalizálási szempontból ahogy írtam is, lehetne még javítani a site-on, ezek közül most egy dolgot emelnék ki, ami egy nagyon alattomos hiba, ezek pedig a tört linkek.

Magyarán azok a kifelé, vagy belső oldalra mutató linkek, ahol a landing oldal már nem létezik. Azért írtam, hogy alattomos hiba, mert nehéz kiszűrni. Márpedig a Google szemében negatív jel, ha egy oldalon sok tört link található. Ez a kereső algoritmusa számára arra utal, hogy elavult, nem gondozzák a site-ot. Viszont kigyomlálni egy nagyobb oldalnál nehéz, lényegében csak szoftverrel lehet (oké, végig lehet kattintgatni minden egyes linket, de kattintgasson, akinek három anyja van).

Márpedig az ovsz.hu esetében meglehetősen sok tört link található. Ezeknek nagyjából a kétharmada abból ered, hogy szorgalmasan gyűjtögetik a sajtós megjelenéseiket, ami amúgy jó megoldás, de sajnos a linkelt oldalak néha megszűnnek. Főleg a mediaklikk.hu jár élen abban, hogy rendszeresen törlik a régi videós tartalmaikat.

Mindenesetre lett egy bő 200 soros excel táblázatom a tört linkjeikről, amit a poszt élesítésével együtt átküldök az OVSZ-nek, használják egészséggel. Nem egy vidám meló ezt tételesen javítgatni, de érdemes megcsinálni. Aztán évente legalább egyszer újra csekkolni ilyen szempontból az oldalt.

---

SEO-s kontaktért katt ide!