Lorem ipsum leletek a Nébihnél

Hét éve ott szunnyad néhány lorem ipsum aloldal az állami szervezet honlapján. Nem árt vigyázni SEO szempontból a lorem ipsum használatával, de a szerencse az, hogy könnyű utólag is kigyomlálni.

A webfejlesztés egyik nyomdaiparból átvett eleme az úgynevezett „lorem ipsum” szövegek használata. Az oldalak élesítése előtt a latin halandzsával tesztelhető, bemutatható az oldalak elrendezése.

Speciel két okból nem szeretem még tesztüzemben sem használni a lorem ipsumot. Az egyik az, hogy a magyar szavak hosszára nem igazán releváns a mintaszöveg, tehát teljes egészében nem fogja visszaadni a majdani website elrendezését. A másik pedig az, hogy ha az élesítés után is bent marad az oldalon valahol eldugva a lorem ipsum, az SEO szempontból nem éppen előnyös. Pláne, abban az esetben, ha több ilyen aloldalunk is akad, ez duplikációnak számít, ami a Google szemében egy rossz pont.

Gyakran találkozom azzal is, hogy magán a site-on nem látszik, de a forráskódban bent marad a lorem ipsum szöveg. Ezt ugyanúgy beindexelheti a Google, szóval egy újabb érv a lorem ipsum kerülésére.

Érdemesebb inkább pár soros egyedi magyar blablaszöveget használni a site-oknál. Az oldal élesítése előtt pedig mindenképpen valós szövegre ajánlott cserélni, vagy törölni kell ezeket.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapját csak példaként citálom ide, nem azért, mert kifejezetten őket akarom cseszegetni. 2014 táján lehetett valamiféle ráncfelvarrás a Néhib honlapján és akkor maradt bent több lorem ipsum oldal.

Csak két kiragadott példa: egyik, másik.

A baj az, hogy a Google ezeket be is indexelte.

nebih-lorem-ipsum-seo.jpg

Azt azért meg kell említeni, hogy a tört linkekkel ellentétben a lorem ipsumokat könnyebb kigyomlálni az oldalról. Akár a site saját keresőjével is kilistázhatók – ahogy egyébként a Nébih esetében is. Vagy egyszerűen a Google-ben rákeresünk a sitenév + „lorem ipsum” formában.

S ha már a Néhib honlapján járunk: van egy főoldalról linkelt intranetes aloldaluk. Ez megint olyan dolog, amit gyakran látok. Ezeket az intranetes belépőoldalakat érdemes noindexre tenni. Jelen esetben, a Néhibnél alapvetően tök mindegy, mert nem a SEO-ra van kihegyezve a működésük. Azonban olyan esetben, ha az oldalunk komolyabban épít a Google-ből érkező forgalomra, akkor az ehhez hasonló jelszavas aloldalakat erősen ajánlott elrejteni a Google elől, mert ezeket egy rossz minőségű aloldalnak látja a „barátunk”.

---

SEO-s kontaktért katt ide!