Network4 csatornák: SEO mentes övezet

A Network4-es televíziók weboldalai nem a keresőoptimalizálás köré épültek. A filmes, sorozatos csatornáik honlapjait a tartalom terén is lehetne még fejleszteni, a kivételt a sportcsatornájuk jelenti. Utóbbinál az erősebb tartalom valamennyire kompenzálja a keresőoptimalizálási hiányosságokat.

Pár napja a TV4 nevű csatorna honlapját akartam valami miatt megnézni és az volt a furcsa, hogy nem az első találat volt a weboldaluk. Ez a televízió a Network4-hez tartozik és akkor már végignéztem a többi csatornájuk honlapját is: Story4, Galaxy4, Film4, Arena4.

A saját márkaneves kereséskor a Story4 saját honlapja csak a 6., a TV4 a 3., a Galaxy4 a 2., a Film4 a 4. helyen áll a Google találati listáján. Egyedül az Arena4 található az első helyen.

Magukat a tévés oldalakat megnézve azért látszik, hogy nem éppen a SEO köré épültek. Persze ez valamilyen szinten érthető is, mégsem webáruházakról van szó, de azért a saját neves keresésekre nem árt, ha első a saját website. Ehhez képest sokszor előzi őket a port.hu, a musor.tv, a tvmustra.hu, illetve az eddig általam még csak nem is ismert awilime is.

Az egyes honlapokat megnézve azért ez nem csoda, ahogy az sem, hogy a csatornáik közül az Arena4 áll a legjobban.

network4-seo.jpg

A filmes, sorozatos televízióiknál a nyitóoldalon szerepel a többi csatorna linkje, néhány műsoruk fotója, címe, aztán ennyi. A műsorújság jellegű aloldalon az egyes műsorok címe nem kattintható, pedig némelyikről van külön aloldal a site-on. A „Nézz bele” menüben pedig nem lehet a filmekbe, sorozatokba belenézni.

A title és a meta leírások hiányoznak, még a főoldalon is. Például a Story4 esetében ez a főoldali title: story4.net4.hu. Egyébként a Google ezt a találati listán átjavítja Story4-re. Azért ebből is látszik, hogy nem szarral gurigázik a Google algoritmusa.

A SEO munka hiánya a műsoros aloldalaknál is megmutatkozik. Ezt akkor láthatjuk, ha olyan sorozatcímekre keresünk, amelyek csak náluk, vagy náluk is futnak. Csak két kiragadott példa: Klinika – új generáció, Murdoch nyomozó rejtélyei. Mindkettőt megelőzi a találati listán mindenféle filmes gyűjtőoldal, még az egészen gagyik is.

Ami még érdekes, hogy a csatornákhoz kapcsolódó rövid domaineket lefoglalták, tehát a story4.hu-t, tv4.hu-t, film4.hu-t stb... Viszont ezek nem a megfelelő tévés oldalakra, hanem a net4.network.hu gyűjtőoldalra vannak átirányítva. Mert az is van. Nehéz követni, mi?

Az Arena4 weboldala kicsit kilóg a sorból. A title és a meta leírások kitöltésére itt sem fordítottak figyelmet. Például a főoldalon ez szerepel title-ként: „home – Network4 online”, de legalább a Google jó helyen hozza a csatorna oldalát. Amiben Arena sportcsatorna oldala erősebb az az, hogy ezzel láthatóan aktívan foglalkoznak. Vannak cikkek, podcastok, sok friss tartalom. Az egyes közvetítések ismertetését sem tudják le két mondattal. Baromi jól mutatja mindez azt, hogy ha jó a tartalom, az még valamennyire a SEO hiányát is képes kompenzálni.

Megérné persze még ezen is javítani. Megint csak két kiragadott példa. A „Bundesliga közvetítés” és a „MotoGp közvetítés” keresésre sem fért be az Arena4 honlapja az első tíz találat közé. Ezekre a keresésekre azért például megérné rágyúrni.

Meg persze úgy az egész csatornacsalád webes megjelenésére érdemes lenne rászabadítani valakit, aki csinált már SEO-s munkát. Jelenleg ugyanis más site-ok nagyon sok olyan látogatót elhalásznak előlük, akiket azért ők is becsatornázhatnának.