Balatonfüred honlapja: ennyi 404-es hibaoldalt ritkán látni

A Google által már beindexelt, ráadásul belső linket is kapó aloldalakat nem jó ötlet tömegesen törölgetni. Balatonfüred weboldala gyönyörű példája ennek.

A weboldalak terén a népszerű üdülőhelyek kétféle gyakorlatot szoktak követni. Sok esetben - általában a helyi turisztikai egyesület - készít egy külön site-ot a turisták számára. Máskor viszont a város hivatalos oldala egyben a turisztikai oldal is. Nem egyszerű a helyzet, hiszen a turistákat és a helyi lakosokat részben más érdekli, de csak részben, rengeteg olyan információ van, ami minkét kör számára érdekes lehet. Nem könnyű erre jó megoldást találni.

Balatonfüred esetében van egy városi "főoldal" a balatonfured.hu és a helyi turisztikai oldal ennek az aldomainjén, a turizmus.balatonfured.hu-n található. A koncepció nem teljesen letisztult, nincsenek igazából leosztva a szerepek a két oldal között. Turisztikai szempontból a városi oldalon például több érdekességet találunk.

Amikor a SEO szoftver még másfél óra múltán is lelkesen dolgozott, akkor már sejtettem, hogy lesz valami furcsaság ezen a honlapon. Lett is. SEO szempontból több sebből vérzik a füredi honlap, van itt minden, mint a búcsúban:

balatonfured-seo-crawler_1.jpg 

De most csak a legnagyobb problémára térnék ki. Ez pedig az, hogy rengeteg a 404-es hibaoldal, nagyon sok tört linkes oldalt is találni. Ami pedig igazán furcsa volt, hogy ezek között bőven akadnak frissek is.

balatonfured-404.jpg

Találomra akkor nézzünk egy frissebbet:

https://balatonfured.hu/2021/06/26/furedi-csaladi-fesztival/

Ahogy az url-ben lévő dátumból is látható, ezt az aloldalt kevesebb mint két hónapja hozták létre és egy augusztus elejei programot népszerűsített. A Google szépen beindexelte, a tárolt változata még el is érhető. Egy másik oldalról pedig kap belső linket is, ami persze így már tört link:

https://balatonfured.hu/event/furedi-csaladi-fesztival/

balatonfured-google-csaladifesztival.jpg

A baj az, hogy ez nem egy egyedi, elszigetelt eset, hanem általános gyakorlat. Amint egy program kifut, akkor az aktuális információkat tartalmazó aloldalt egyszerűen törlik. Azért ez finoman szólva sem keresőbarát megoldás.

Ezt nem szereti a Google, ami egyébként gyönyörűen látszik abból is, hogy olyan emblematikus füredi események, mint például a borhetek, vagy az Anna Bál esetében nincs ott a városi honlap az első találatok között.

Most olyan apróságról nem is beszélve, hogy az aldomainen lévő turisztikai oldalon is gyűjtögetik a programokat, tehát duplán jelenik meg minden. Igaz, ezt változó lelkesedéssel teszik, hiszen például a jelenleg is zajló borhetekről a turisztikai oldalon nincs részletes infó.

https://turizmus.balatonfured.hu/event/balatonfuredi-borhetek-2/

balatonfured-reszletek-hamarosan.jpg

Hogy ezt nem gondolták át alaposan, az egyszer biztos. Nem az a hibás, aki az oldalt kezeli. Neki ehhez nem kell érnie. Viszont, akit megbíztak az oldal fejlesztésével, az nem említi ezt meg nekik? Mibe telne elmondani, hogy már beindexelt oldalakat nem jó ötlet folyamatosan törölgetni? Vagy megemlíteni azt, hogy nem feltétlenül nyerő dolog egy aldomainen és a fődomainen párhuzamosan gyűjtögetni a helyi programokat? Ez annyira érthetetlen számomra...

---

SEO-s kontaktért katt ide!